İnsan beyni, öğrenilmiş ve binlerce yıllık evrimin sonucu olgunlaşan nöro sistematik bir yapı sayesinde gerçek ya da hayal olgusunu ayırt edebilmektedir.Gerçek nedir, ne kadar gerçektir, neye göre ve kime göre gerçektir? Bu sorular felsefe paradigması altında düşünülse de, günümüzde bilimsel açıdan büyük oranda açıklanabilir hale geldiler.
Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) nedir?
Artırılmış Gerçeklik, temel olarak; fiziksel dünya ve üzerindeki nesneleri dijital dünya ile bağlayarak, sınırları ortadan kaldırmaya ve onlarla etkileşim kurmaya, daha basit bir dille 4.bir boyut (sanal) üzerinde görmeye yarayan bir teknoloji olarak tanımlanabilir.
Basit örnekler ile açıklayacak olursak; Kişisel akıllı telefon ya da tabletleriniz ile fiziksel bir nesneyi görüntülediğinizde Artırılmış gerçeklik uygulaması sayesinde o nesnenin özelliklerini görebilir,daha fazla bilgi edinebilir ve sanal dünyada etkileşim de bulunabilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik (AR) Kullanım Alanları
Eğitim,sağlık,enerji,otomotiv,tarım,üretim ve aklımıza gelebilecek tüm endüstrilerde kullanıbilme potansiyeline sahip bir teknoloji olmakla birlikte günlük hayatımızda da pek çok alanda kullanılmaya başlamıştır.
Ders kitaplarının canlandığını düşünün! Akıllı bir telefon ya da tablet ile kimya dersinde öğrencilerin atomun yapısını, davranışlarını ya da bir kimyasal tepkimeyi (deney) 3 boyutlu olarak canlı ve interaktif bir şekilde görebilirler. Fizik dersinde yerçekimi kuvvetini veya manyetik alanı görebilirler,anlayabilirler. Ya da bir biyoloji öğrencisi,iç organları,dokuları veya hücreleri atomik düzeyde görebilir,inceleyebilir.
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) nedir?
Artırılmış gerçeklikten (AR) farklı olarak; Sanal Gerçeklik (VR) fiziksel dünya ile sanal dünya arasında bir bağlantı kurmaz. Gerçekliğin tümüyle sanal dünya üzerinde yeniden yaratılması anlamına gelmektedir.Fiziksel dünya, simüle edilip 3 boyutlu bir sanal dünyaya aktarılır.Sanal Gerçeklik için özel gözlükler kullanılmaktadır.
Sanal Gerçeklik Kullanım Alanları
Artık bir biyoloji öğrencisi organlara dokunabilir,hücreler arasında dolaşabilir,dokuların yapısını hissedebilir. Fizik öğrencisi ise atom altı parçacıklara dokunabilir,manyetik alanı ya da yerçekimini hissedebilir.Mühendis, inşa edeceği yapı,ya da tasarlyacağı bir ürün hakkında anlık ve detaylı hesaplamaları yapabilir,simülasyonlar oluşturabilir.
Mixed Reality (Karma Gerçeklik)
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçekliğin birarada kullanıldığı bir teknolojidir. Fiziksel dünya ve sanal dünya ile aynı anda etkileşime geçilebilir.Aynı zamanda gerçek görüntüler ile karma bir ortam oluşturulabilir.
Extended (X) Reality (Genişletilmiş Gerçeklik)
Yakın zamanda sıkça söz edilir hale gelen Genişletilmiş Gerçeklik,tüm teknolojileri kapsayan (AR+VR+MR) bir çatı olarak tanımlanabilir.Sanal Gerçeklik gözlükleri ve tüm giyilebilir teknolojiler ile bir bütün olarak çalışan bir üst gerçeklik ortamı yaratmak amaçlanmıştır.